PAPATYA YAYINCILIK EĞİTİM

     akademik kitaplar, bilimsel kitaplar ve üniversite ders kitapları, bizim işimizdir                                                                     English


farkımız, kitaplarımızda             tüm üniversiteler bu kitapları okutuyor...


Ana Sayfa

 

Hakkımızda

e-Kitap Projesi

Kitapların Listesi

Basılacak Kitaplar

 

Satış/Pazarlama

Bizimle Çalışmak

İletişim/Bize Ulaşın

Periyodik Dergi

 

Post-Edu Enstitüsü

Kitap Fuarı Duyuru

 

Kurumsal Hizmetler

 

Yapay-Zeka-Muhendisligi-Temel-Konular.jpg (146494 bytes)

 

 

 Kitapların Tüm Listesi

 eKitap Çalışmalarımız

Mühendislik Kitapları

Programlama Kitapları

İşletme Kitapları

Dilbilim Kitapları

Türkiye'de "e-Kitap/e-Book" Araştırması ve Uygulaması. Ayrıntılı Bilgi için tıklayınız.

 

Kitap Ana Dağıtım:

 

İstanbul-Cağaloğlu

Tel: (0212) 527 52 96

Faks: (0212) 527 52 97

cagaloglu@papatyabilim.com.tr

 

 

 

 

 

e-Kitap Projesi; Ar-Ge Çalışması

Yayınevimiz Türkiye'de e-Kitap uygulamalarının gelişmesi ve yaygınlaşması için "Döne Hatun Araştırma ve Uygulama Merkezi" işbirliğiyle e-Kitap projesi başlatmıştır. Bu amaçla Prof. Dr. Rifat ÇÖLKESEN ve Prof. Dr. Osman ALİEFENDİOĞLU önderliğinde bir çalışma ekibi oluşturulmuştur. e-Kitap çalışma ekibi büyük çoğunlukla bilgisayar mühendisliği ve yayıncılık alananı yakından tanıyan bireylerden oluşturulmuştur. Çalışmanın amacı e-Kitap üzerine yazılım mimarileri geliştirilmesi, e-Kitap okuma cihazlarının araştırılması, e-Kitap içeriğinin format türleri, güvenlik uygulaması (DRM) ve e-Kitap veri yapısının oluşturulmasıdır.

 


Kitaplarımızı İnternet kitapçısı TDK Bilim www.tdk.com.tr 'den satın alabilirsiniz.        şimdi satın al


  1. e-Kitap Sistem Mimarisi, Bileşenleri ve Uygulaması

  2. E-Kitap Veri Modeli ve Veri Yapısı

  3. e-Bandrol Sistemi

  4. e-Kitap Format Türleri

  5. e-Kitap Okuyucuları (e-Book Readrer)

  6. e-Kitap Meta-Verileri


e-Kitap ve e-Makale dağıtımı www.tdk.com.tr üzerinden deneme amaçlı başlamıştır.


Proje Katılımcıları:

Post-Edu Enstitüsü

Papatya Yayıncılık Eğitim AŞ

Toroslu Kitaplığı

İnternet Kitapçısı TDK (İnternet Kitapçısı)


e-Kitap (e-Book) Sistem Mimarisi, Bileşenleri ve Uygulaması

Prof. Dr. Rifat Çölkesen

Özet. e-Kitap hem gelir modeli hem de içeriğin sunuş yöntemi nedeniyle geleneksel elektronik yayıncılıktan farklılık gösterir. e-Kitabın gelir modeli doğrudan kitaba ait içeriğin verilen haklar ölçüsünde kullanıldırılması şeklindedir. Dolayısıyla e-Kitap içeriği kıymetli veridir ve sayısal ortamlarda saklanırken, aktarılırken ve okuyucuya kullanım hakkı verilirken içeriğin güvenliği ve erişim hakkı önemli bir unsurdur. Çalışmamızda e-Kitap herşeyiyle beraber kıymetli nesne olarak düşünülmüş ve okuyucu, yazar, yayıncı, dağıtıcı, telif hakları kanunu gibi tüm aktörlerin bulunduğu, aktörlerin haklarının gözetildiği bir e-Kitap sistem mimarisi geliştirilmiştir. Ayrıca e-Bandrol sistemi geliştirilerek satış rakamlarının belirli bir otorite tarafından denetlenmesi yolu açılmıştır. Önerilen e-Kitap, belirli bir formatta sıradan sayısal veri olma yerine kıymetli sanal bir nesne haline getirilmiştir; böylece sahip olunan e-Kitaplar sahip olunan haklar ölçüsünde kağıda çıkış alınabilir, kopyalanabilir, ödünç verilebilir, sanal kütüphane kurulabilir, miras bırakılabilir.

Başa Dön

e-Kitap (e-Book) Veri Modeli ve Veri Yapısı

Prof. Dr. Rifat Çölkesen, Prof. Dr. Osman Aliefendioğlu

Özet. e-Kitap uygulamasında en önemli konulardan birisi kitaba ait içeriğin, kitaba ait meta-verilerin ve kitabın bileşenlerinin nasıl paketleneceğini gösteren veri yapısıdır. e-Kitabın veri yapısı tasarlamak için herşeyden önce e-Kitap uygulamasında kullanılacak veri modelinin seçilmesi gerekir. Veri yapısı ile ilgili çalışmanın açık olarak görüldüğü e-Kitap formatı EPUB'dır. EPUB 2007 yılında standart olarak kabul görmüş ve e-Kitap veri yapısı için iyi bir örnek modeldir. Bu çalışmada EPUB e-Kitap veri formatı ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve bu veri yapısı üzerine yeni özellikler eklenrek geliştirilmeye çalışılmaktadır. Doğal olarak, içeriğin korunması gereken uygulamalarda en önemli kısım da DRM özelliğidir.

Başa Dön

e-Bandrol Sistem Tasarımı

Prof. Dr. Rifat Çölkesen

Özet. e-Kitaplar hem dağıtımı kolay olan sayısal içerikten oluşmakta hem de bir fikir eseri olduğundan satışı ve dağıtımı denetim altına alınması gereken nesnelerdir. e-Kitap içeriğinin DRM uygulamalarıyla korunmasına ek olarak, basılı kitaplar için kullanılan bandrol sisteminin e-Kitaplar için de kullanılması ve bandrol dağıtımının bağımsız bir otoritenin denetiminde olan bir sistem tarafından yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada e-Kitap uygulaması için geliştirilen e-Bandrol Sistemi mimarisi, bileşenleri, aktörleri ve komple bir çözüm öneri sunulmuştur. Önerilen mimaride, komple e-Kitap uygulamasında var olan yayıncı, dağıtıcı, yazar, okuyucu aktörlerine ek olarak e-Bandrol sistemi de bir aktör olarak eklenmiştir. Bir e-Kitabın tanıtımı, dağıtımı veya satışı meta-verileri üzerinden yapılır; satış aşamasında tahsilat sonrası otomatik olarak tekil bir e-bandrol üretilir ve ilgili e-Kitap içerisine gömülerek, e-Kitap bandrollü olarak okuyuca aktarılır. Mimari de yayıncı, yazar da birer aktör olduğu için e-bandrol sistemini sorgulayabilirler.

Başa Dön

e-Kitap (e-Book) Format Türleri

Prof. Dr. Cengiz Uğurkaya

Özet. Bu çalışmamızda e-Kitap uygulamasında kullanılan format türleri incelenmiş ve yeni yeni öneriler sunularak gerçekleşirilmesi üzerine çalışılmaktadır.

Başa Dön

e-Kitap Okuyucuları (e-Book Reader)

Prof. Dr. Cengiz Uğurkaya

Bu çalışmada bir e-Kitap okuyucusunda (e-Book Reader) olması gereken minumum özellikler ve halıhazırda üretilen e-Kitap okuyucuları teknik açıdan incelenmiştir. Ayrıca yakın gerelecekte e-Kitap okuyucularının durumu iredelenmiştir. Akademik araştırma dergilerinde (periyodiklerde) yayınlanan makaleler ve konferansdaki bildiriler göstermektedir ki, e-Kitap okuyucuları (e-Book Readers) üzerinde ciddi bir çalışma vardır ve birçok üretici hızla çalışmalarını sürdürmektedir.

Başa Dön

e-Kitap (e-Book) Meta-Verileri

e-Kitap meta-verisi, eserin içeriğine ek olarak kitabın tanıtım, kütüphane bilgileri, ISBN gibi herkese açık bilgilerin ve DRM uygulamaları e-Kitaplarda güvenlik ve kullanım hakları gibi bilgilerin tutulduğu alanladır. Ayrıca kitabın kullanım senaryosuna ait bilgilerde meta-veri alanında tutulur.

Başa Dön

Papatya Bilim Yayınevi - Üniversite Ders Kitapları