Sosyal güvenlik, modern toplumların temel sosyal ihtiyaçlarından birisidir; "en temelidir" denilebilir. Bu kitapta gerek teorik (akademik), gerekse uygulama boyutuyla sosyal güvenlik alanında oluşmuş kavram ve terimlerin yerli yerinde kullanılabilmesi için tanımlanması/açıklanması yapılmıştır.
Bu sözlükten, üniversite fakültelerinin sosyal nitelikli bölümlerinde, özellikle "Sosyal Sigortalar Uygulaması", "Sosyal Güvenlik Sistemi" veya "Sosyal Güvenlik Hukuku" gibi derslerin okutulduğu Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünde okuyan öğrenciler için yararlı bir kaynak niteliğindedir.
Bu eser sosyal araştırmacılar, sendika temsilcileri, işverenler, çalışanlar, gazeteciler, sosyal hizmet uzmanları, sosyal bilim uzmanları, muhasebeciler için bir başvuru kaynağıdır; kütüphanelerinde mutlaka bulunması gerekir...
Türk Sosyal Güvenlik Hukuku
Türk Sosyal Güvenlik Sistemi
Türk Sosyal Sigortalar Sistemi
Osmanlı Sosyal Güvenlik Sistemi
Sosyal Hizmet ve Sosyal Yardım
İslâm Sosyal Güvenlik Sistemi
Türkiye'nin İnternet
Kitapçısı --->
www.tdk.com.tr
Aradığınız tüm
ders kitapları
Önsöz
SOSYAL GÜVENLİK SÖZLÜĞÜ, sosyal araştırmacılar, sendika temsilcileri, işverenler, çalışanlar, gazeteciler, sosyal hizmet uzmanları, sosyal bilim uzmanları, muhasebeciler, kısacası sosyal güvenlik, sosyal sigorta ve sosyal hizmetler bilim ve meslekleri ile yakından ilgisi olanlar için hazırlanmıştır. Sözlükten, üniversite fakültelerinin sosyal nitelikli bölümlerinde ve özellikle SOSYAL SİGORTALAR UYGULAMASI, SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ ve(ya) HUKUKU gibi derslerin okutulduğu Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünde okuyan öğrencilerin azamî derecede istifade etmeleri mümkündür.
Sosyal Güvenlik, toplumların temel ihtiyaçlarından biri olmasına rağmen bundan yüz yıl öncesine kadar devlet politikalarında hemen hemen hiçbir şekilde yer almayan bir konu idi. Bugün ise, sosyal politikaların omurgası mesabesinde olan sosyal güvenlik, ülkelerin Anayasalarında dahî yer alacak kadar önemli bir konudur.
Sosyal güvenlik, modern toplumların temel sosyal ihtiyaçlarından biri olması nedeniyle, gerek teorik (akademik), gerekse uygulama boyutuyla sosyal güvenlik alanında oluşmuş kavram ve terimlerin yerli yerinde kullanılabilmesi için, bunların tanımlanması ve açıklanmasına ihtiyaç vardır.
Her bir mesleğin ve bilim dalının kendine ait terminolojisi vardır. Bilimsel anlamda gelişmiş veya bilime önem veren ülkelerde, her bir bilim dalının zamanla oluşturduğu terimlerden meydana gelen birden fazla sözlük bulmak mümkündür. Bu sözlükler, bilim dallarının temel kavramlarını yazılı olarak tanımladıkları ve açıkladıkları için, zamanla kendi içlerinde bir kavramsal birlik ve bütünlük oluşturulmuştur.
Bilim dallarının gelişimi, o dalda kullanılması gereken eski ve yeni terimlerin, belirli bir kavramsal zeminden hareketle, derinlik ve içerik açısından zenginleştirilmesi ile mümkündür. Bunun için de ilk önce bu kavramlara yer verildiği bir sözlüğün oluşturulması gerekir.
Ülkemizde, sosyal bilimler alanında akademik duyarlılıkla hazırlanmış ansiklopedik sözlüklerin sayısı çok azdır. Sosyal Güvenlik ile ilgili bir sözlük ise, şimdiye kadar her nedense ortaya çıkmamıştır. Türkiye’de ansiklopedik anlamda tarafımızca ilk kez hazırlanan SOSYAL GÜVENLİK SÖZLÜĞÜ, Sosyal Güvenlik konularında önem arz eden veya sık sık kullanılan temel kavramları hem tanımlamakta, hem de terimlerin sosyal hayata pratik yansımaları olmaları hâlinde genelde Türkiye uygulamaları açısından kanunî kaynaklara dayanarak, geniş çaplı açıklamalarda bulunmaktadır.
ANSİKLOPEDİK SÖZLÜK HAKKINDA
1.
Sözlükte sosyal güvenlik ve sosyal hizmetlerle ilgili yaklaşık iki bin (2.000) terim yer almaktadır.
2. Sözlükte her bir kelime ve kavramın tanımlamaları, iki eğik çizgi ayırımı yapılarak verilmiştir. Terimler, anlamalrı ve mâhiyetleri itibariyle açıklanırken, mümkün olduğunca geniş ve değişik bakış açılarıyla tanımlanmıştır. Kişilere ait olan tanımlar, dipnot olarak ve parantez içindeki isimleri ile birlikte verilmiştir. Terimin önemine binaen, bazen örnekleri ile birlikte aydınlatıcı ilave açıklamalar da yapılmıştır.
3. Aynı veya benzer anlamı taşıyan iki terimden bir tanesi, parantez içinde verilmiştir: Örn.:
Sosyal Sigorta Sistemi (Sosyal Sigortalar):
4. Parantez içinde olan eş anlamlı terimler, alfabetik sıraya göre aldığı yerden anahtar terime atıfta bulunulmuştur. Örn.: Sosyal Sigortalar: (Bkz. Sosyal Sigorta Sistemi).
5.
Atıfta bulunulan her bir kavram, mutlak olarak anahtar terim ile eş anlamlı olmayabilir. Bu durumda, atıfta bulunulan kavram, anahtar terimin içinde yer alan ve(ya) onu tamamlayan önemli bir kelime veya kavramdır. Dolayısıyla bu gibi kavramlar, daha geniş olan diğerleri içine girmekte veya onların alt bölümlerini oluşturmaktadır. Bunlar, puntolu ve italik olarak anahtar terimin tanımlamaları içinde yer almışlardır. Örn.: İşçi Sigortaları Kurumu:
(Bkz. Sosyal Sigortalar Kurumu).
6. Sosyal Güvenlik ile ilgili terimlerin İngilizce ve Almanca’daki yerleşik karşılıkları, köşeli parantez içinde verilmiştir. Örn.:
İşçi Sigortaları:
[Worker’s insurance/Sozialversicherung der Arbeiter]:
7. Tanımlamaların ve açıklamaların sonunda anahtar terim ile şu veya bu şekilde bir bağı olan diğer terimlere de, siyah puntolar hâlinde ve parantez içinde atıfta bulunulmuştur.
8.
Sözlükte geçen terimler, alfabetik bir sistemle tek hâlinde düzenlenmiştir. Ancak, terimlerin alfabetik sırası, bilgisayar programının işleyişine göre, ilk kelimenin ilk harfinden itibaren birbirini izleyen harfler esası üzerine kurulmuştur. Bundan dolayı terimler, gerek yalın hâllerinde, gerekse ek almış durumlarda, bu kurala uymaktadırlar. Buna göre, örn. “İşsizlik”, yalın hâliyle “İşsizlik Yardımı” teriminden önce gelmesi gerektiği hâlde, bu kurala göre ekli terimden sonra yer almaktadır.
Akademik Kitaplar - Bilimsel Kitaplar - Üniversite
Ders Kitapları - Hukuk Kitapları |