antika-mobilyalar.jpg (62774 bytes)

Antika Mobilyalar ~ Yıldız Sarayı Mobilyaları

Yüksek Mimar Ergin ÖZTEKİN

Pafta çalışması yapan iç mimarlar:

Ahmet ÜNAL, Betül AYDIN, Burcu KOCABAŞ, Büşra YİĞİT, Cansu ALAŞ Cenk GÜZELİŞ, Didem MERCANLI, Dilara NUMANOĞLU, Duygu GÜÇİN Eda ÖLÇER, Elif Dilan SOYSÜREN, Elif GELMEZ, Esra ÖNAL, Gamze VERAL, Gökçen HUYLU, Gözde KARADENİZ, Gülbahar ERDEM, Gülden AKINCI, Hasan İŞÇİMEN, Hatice KÜÇÜKOĞLU, Havva Nur YILMAZ, İrem SATOĞLU, Korcan GÜLFİDAN, Kübra BAŞKAPAN, Lale ASLAN, Lokman UYSAL, Makbule ALPARSLAN, Melis ERBAY, Merve ÖVÜNÇ, Merve ŞAHMA, Nimet AYDIN, Nur NUSRATLI, Özden ÖZYURT, Rabia BÖLÜK  Rıdvan FERAH, Selçuk İL, Selçuk SÖNMEZ, Sevgi BÜYÜKKOÇAK, Sinem KAHYA, Sümeyye ÇÖKMEZ, Tolga Kaan DEMİR, Tuğba LEVENT, Zeynep SOYSAL, ZÜLAL KESGİN

 

 

 

 

ISBN: 978-605-6701-05-2, Mayıs 2025

400 sayfa, Renkli (19,5x27,5 cm2) ve Sert kapak.

Mimarlık ve iç mimarlık kitapları; Papatya Bilim

Arka kapak yazısı. Bu çalışmanın önemli amaçlarından birisi de tarihi mirasımızın kayıt altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlanmaktır. Osmanlı Devleti’nin son yıllarında inşa edilen ve Devleti’n son sarayı olma özelliğini taşıyan Yıldız Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun payitahtı olan İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yer almaktadır. Topkapı ve Dolmabahçe Saraylarından sonra yönetim merkezi olarak kullanılan, İstanbul’un ve devletin tarihinde oldukça karmaşık ve çok önemli bir döneme şahitlik ederek etkin bir rol oynayan en önemli üçüncü merkezdir. Yıldız Sarayı’nda kullanılan objelerin büyüklüğüne göre1/20, 1/10 ölçekli plan, kesit, görünüşler, bunların ölçülü paftaları, aslına uygun renkli paftaları, 1/5,1/2, 1/1 ölçekli detay paftaları, bozulma ve deformasyonların nerelerde olduğunu gösteren paftalar şeklinde düzenlenerek kitaba eklenmiştir.


Önsöz

Üniversitedeki öğrencilik yıllarımda, sınıf arkadaşım nişanlımla akademisyen olmayı hedeflemiş ve kendimize bu doğrultuda bir yol çizmeye azmetmiştik. Mezuniyet sonrası, eşim Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünde asistan olarak göreve başlayarak hedefimiz doğrultusunda ilk adımı atarken ben, çeşitli nedenlerle iş yaşamıma İmar İskân Bakanlığı Trabzon İl İmar Müdürlüğü’nde Yüksek Mimar olarak başlamıştım.

Farklı kurumlarda ve mesleğin değişik yönlerinde sürdürdüğüm iş yaşamımı sonlandırmaya karar verdiğim günlerde, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü için açılan Öğretim Görevlisi kadrosuna başvuruda bulunmam için yapılan öneriye, yıllar öncesindeki duygu, düş ve düşüncelerimin isteklendirmesiyle kayıtsız kalamadım. Yirmi beş yıllık meslek hayatım ve beş yıllık mimarlık eğitimimde biriktirdiklerimi gençlerimize aktarabilmek düşüncesinin verdiği güçlü heyecan ile başvurumu yaptım. Böylece 2004 yılında üniversitede öğretim görevliliği yaşamıma başlamış oldum. Umarım ki, bu amacımı yerine getirebilmiş, gençlerimizin mesleki donanımlarının geliştirilmesine katkıda bulunabilmiş, onlara yararlı olabilmişimdir.

İç Mimarlık Bölümü’nde vermekle görevlendirildiğim derslerden biri Rölöve Restorasyon Koruma dersi olmuştur. Değerli meslektaşım Öğretim Görevlisi Sayın Nazan Büyükçelen ile birlikte söz konusu dersi bizden önce yerleşmiş düzen çerçevesinde yürütmeye başlamıştık. Öğrencilere iki dönem boyunca yapı rölövesi dersini aldırmayı; bu gençlerin meslekleri gereği, bir yapının rölöve ve restorasyonunu yapabilmelerini olanaksız kıldığını değerlendirerek anlamlı ve yararlı bulmamıştık. Bu durumda ne yapılabilir, nasıl bir yol izlenebilir diye uzun uzadıya düşündük, sorguladık ve araştırdık. Öğrencilerimizi bir dönem yapı rölövesi, bir dönem de mobilya rölöve ve restorasyonu konusunda bilgilendirmenin daha doğru bir yaklaşım olacağı, mesleki formasyonları açısından da onlara daha yetkin yararlar sağlayacağı görüşünde uzlaşmaya vardık. Bu doğrultuda, dersin içeriğinde değişiklik yapıp birinci dönemde, meslek yaşamları boyunca kullanacakları yapı rölövesini öğrenmelerini; ikinci dönemde ise antika bir mobilya üzerinde çalışmalarını sağladık. Bu şekilde öğrencilerimiz, karşılarına çıkabilecek antika bir mobilyayı onarabilecek ve tekrar kullanılmasını sağlayabilecek, mobilya bilgi ve kültürlerini geliştirebilecek, tasarladıkları iç mekânlara farklı bir anlam kazandırabileceklerdi. Böylece mobilya rölöve ve restorasyonu konusu, dersimizin içeriğine girdi ve bizden sonra da devam edegeldi.

2010 yılında ders yürütücüsü olarak bu kez; birlikte çalıştığım Sayın Erkan Kambek ve Sayın Özgür Algan’la birlikte bu çalışmaları saraylarda, saray mobilyaları üzerinde yapabilir miyiz yaklaşımıyla Dolmabahçe Sarayı yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdik. Olumlu sonuçlanan toplantılar neticesinde 2010 yılında, Dolmabahçe Sarayı’nda ilk çalışmayı başlattık. Aynı çalışmayı 2011 yılında Topkapı Sarayı’nda, 2012 ve 2013 yıllarında da Yıldız Sarayı’nda devam ettirdik.

 

Saraylarda çalışmak hem çok riskli hem de çok zordu. Seçilen mobilyalar sergilenmekte olan mobilyalardı. Çevrelerinde kırılabilecek çok sayıda değerli objeler vardı. Gerek bu objeleri gerekse de mobilyaları yerinden oynatmamız olanaksızdı. Büyük bir sorumluluk altındaydık. Ama sevgili gençlerimiz sabır ve başarıyla tüm zorlukların üstesinden geldiler. Şu an elinizde bulunan kitap, böylesi bir titizlikle yürütülen uzun çalışmaların eseridir.

Bu kitapta sizlere, mobilyaları, kelimeler aracılığı ile değil mimari çizimleriyle betimlemekteyiz. Beklenilenin aksine, mobilyaların, envanter kartlarıyla aktarılan bilgileri, yeterli düzeyde bulunmamaktadır. Resmi olmayan ya da kaynaklarda yer almayan bazı bilgilere de ben yer vermek istemedim. Çok sayıda dostum bana mobilyaların dönemlerini yakalayabileceğimi, oradan hareketle mobilyalar hakkında bilgi de verebileceğimi söyledi. Ancak, tarihe tanıklık etmiş bu değerli mobilyalar için doğruluğunu kanıtlayamadığım herhangi bir bilgiye yer vermekten özenle kaçındım.  Saray mobilyaları, farklı kaynaklarda çeşitli sunum teknikleri ile yer aldığından bu kitabın, yalnızca gerçek verilere dayanan mimari çizimlerden oluşmasını uygun ve yeterli buldum.

Belirgin yönüyle mobilyaların mimari çizimler aracılığı ile sunulmaları, kitaba, ayrıcalıklı ve özgün değerde farklı bir yapı kazandırmaktadır.


Preface

During our university years, my classmate as well as my fiancée and I aimed to become academicians and were determined to chart out a path for ourselves in this direction. After graduation, while my wife took the first step towards our goal by starting to work as an assistant at Karadeniz Technical University the Department of Architecture, I, for various reasons, started my career as a Master Architect at the Ministry of Development and Settlement Trabzon Provincial    Development Directorate.

In those days when I decided to end my career in different institutions and different aspects of the profession, I could not remain indifferent to the proposal made to apply for the lecturer position opened for Kocaeli University, Faculty of Fine Arts, Department of Interior Architecture, motivated by my feelings, dreams and, thoughts from years ago. I applied for the position with the strong excitement of being able to pass on to our young people what I have accumulated in my twenty-five years of professional life and five years of architectural education. Thus, I started my career as a lecturer at the university in 2004. I hope that I have been able to fulfill this aim, contribute to the development of the professional knowledge and experience of our young people, and be helpful to them.

One of the courses I was assigned to teach at the Department of Interior Architecture was the Surveying, Restoration, and Conservation course. Together with my esteemed colleague, Lecturer Nazan Büyükçelen, I started to conduct that course within the framework of the order established before us. To have the students take the building surveying course for two periods; we did not find it meaningful or useful, considering that the profession of these young people made it impossible for them to survey and restore a building. In this case, we thought at length, questioned, and researched what could be done and what path could be followed. We reached a consensus that informing our students about building surveying for one term and furniture surveying and restoration for another term would be a more accurate approach and would provide them with more competent benefits in terms of their professional formation. In this regard, we altered the content of the course and made sure that in the first semester, they learned the building survey that they will use throughout their careers, and in the second semester, they worked on antique furniture. In this way, our students would be able to repair and reuse any antique furniture they may come across, improve their furniture knowledge and culture, and give a different meaning to the interiors they design.  Thus, the subject of furniture surveying and restoration entered the content of our course and continued after us.

In 2010, as a course leader, this time, together with Mr. Erkan Kambek and Mr. Özgür Algan, with whom I worked, we held meetings with   Dolmabahçe Palace officials with the approach of “Can we do these studies in palaces, on palace furniture?” As a positive result of our meetings, we started the first work in Dolmabahçe Palace in 2010. We continued the same work in Topkapı Palace in 2011 and in Yıldız Palace in 2012 and 2013.

Working in palaces was both very risky and very difficult. The furniture chosen was the ones on display. There were a great number of valuable and fragile objects around them. It was impossible to move those objects or furniture. We were under a great responsibility. However, our dear young people overcame all difficulties with patience and success. The book you now have in your hands is the result of long studies carried out with such meticulousness.

In this book, we describe furniture not with words but with architectural drawings. Contrary to the expectations, the information conveyed by the inventory cards of the furniture is not sufficient. I did not want to include some information that was not official or was not included in the sources. Many of my friends told me that I could capture the periods of furniture and from there, I could also give information about the furniture. Nonetheless, I have avoided with great care including any information that I could not prove to be true about this valuable piece of furniture that has witnessed the history. Since palace furniture is included in different sources with various presentation techniques, I found it appropriate and sufficient that this book consists only of architectural drawings based on real data. Presenting the furniture with its distinct aspects through architectural drawings gives the book a different structure with a privileged and original value.

Olasilik-Teorisi-ve-Stokastik-Surecler.jpg (41843 bytes)

İÇİNDEKİLER

 

 

TEŞEKKÜR - ACKNOWLEDGEMENT

 

ÖNSÖZ - PREFACE

 

GİRİŞ - INTRODUCTION

 

YILDIZ SARAYI TARİHÇESİ - THE HISTORY OF YILDIZ PLACE

 

 

MOBİLYALAR VE İÇ MİMARLARI

 

MUSAFLIK

Lale ASLAN, Sevgi BÜYÜKKOÇAK ve Tuğba LEVENT

 

SANDALYE

Lale ASLAN, Sevgi BÜYÜKKOÇAK ve Tuğba LEVENT

 

KOLTUK

Lale ASLAN, Sevgi BÜYÜKKOÇAK ve Tuğba LEVENT

 

KANEPE

Lale ASLAN, Sevgi BÜYÜKKOÇAK ve Tuğba LEVENT

 

TAHT

Nimet AYDIN

 

SEHPA

Nur NUSRATLI

 

KANEPE

Zeynep SOYSAL, Eda ÖLÇER ve Cansu ALAŞ

 

SANDALYE

Zeynep SOYSAL, Eda ÖLÇER, Cansu ALAŞ

 

MASA

Zeynep SOYSAL, Eda ÖLÇER ve Cansu ALAŞ

 

KANEPE

Hatice KÜÇÜKOĞLU, Esra ÖNAL ve Havva Nur YILMAZ

 

KOLTUK

Hatice KÜÇÜKOĞLU, Esra ÖNAL ve Havva Nur YILMAZ

 

SANDALYE

Hatice KÜÇÜKOĞLU, Esra ÖNAL ve Havva Nur YILMAZ

 

SEHPA

Hatice KÜÇÜKOĞLU, Esra ÖNAL ve Havva Nur YILMAZ

 

KOLTUK

Elif Dilan SOYSÜREN

 

DOLAP

Merve ÖVÜNÇ

 

MASA

İrem SATOĞLU

 

SEHPA

Kübra BAŞKAPAN

 

DOLAP

Ahmet ÜNAL ve Gülbahar ERDEM

 

PARAVAN

Selçuk İL ve Korcan GÜLFİDAN

 

PARAVAN

Hasan İŞÇİMEN

 

KÖŞE DOLAP

Cenk GÜZELİŞ

 

ARABESK TAHT

Rıdvan FERAH

 

KANEPE

Duygu GÜÇİN

 

KLİNE

Tolga Kaan DEMİR ve Lokman UYSAL

 

KANEPE

Tolga Kaan DEMİR ve Lokman UYSAL

 

KOLTUK

Tolga Kaan DEMİR ve Lokman UYSAL

 

SEHPA

Tolga Kaan DEMİR ve Lokman UYSAL

 

PİYANO

Dilara NUMANOĞLU ve Rabia BÖLÜK

 

KANEPE

Dilara NUMANOĞLU ve Rabia BÖLÜK

 

KONSOL VE AYNA

Gökçen HUYLU ve Gülden AKINCI

 

MUSAFLIK

Selçuk SÖNMEZ

 

MUSAFLIK

Büşra YİĞİT ve Elif GELMEZ

 

DOLAP

Burcu KOCABAŞ, Makbule ALPARSLAN ve Sümeyye ÇÖKMEZ

 

ERKEK KOLTUK

Sinem KAHYA, Didem MERCANLI, Özden ÖZYURT ve Merve ŞAHMA

 

DİŞİ KOLTUK

Sinem KAHYA, Didem MERCANLI, Özden ÖZYURT ve Merve ŞAHMA

 

SEHPA

Betül AYDIN

 

BÜFE

Betül AYDIN

 

KANEPE

Gözde KARADENİZ

 

MASA

Zülal KESGİN ve Gamze VERAL

 

KOLTUK

Zülal KESGİN ve Gamze VERAL

 

SANDALYE

Zülal KESGİN ve Gamze VERAL

 

SERVİS MASASI

Melis ERBAY

 

EKLER

A. MOBİLYA FOTOĞRAFLARI

B. İÇ MİMARLAR



Akademik Bilimsel Teknik Kitaplarda Papatya Bilim Yayınevi